Zelf verzonnen recept voor 17 liter
Ingrediënten
pilsmout 2.300
lichte tarwemout 2.000
havervlokken 0.500
zuurmout 0.050 (niet verplicht, ik gebruik dit om mijn pH aan te passen)
Hoeveelheid maischwater en spoelwater al naar gelang je verdamping.
55 gram Hallertauer Hersbrucker (2,4% alpha) aan het begin van de kook voor 22 IBU, 60 minuten koken.
10 gram gedroogde bittere sinaasappelschillen 10 minuten voor het einde van de kook toevoegen.
Vergisten met een zakje Mangrove Jacks M20 Bavarian Wheat. Kies sowieso voor een gist die niet goed flocculeert, voor een mooi “wolkje” bij het uitschenken straks.
Werkwijze
Een etmaal voor de lagering 80 gram gedroogde hibiscusbloemen een dag laten drijven in 50% wodka en 50% afgekoeld gekookt water. De hibiscus dus niet meekoken of in warm water laten drijven (bleh)! Bij de lagering het vocht met een zeef scheiden van de bloemen, en het vocht toevoegen aan het bier. Als het goed is wordt het bier direct roze. Zo niet, dan eventueel nog wat extra hibiscus op dezelfde manier later toevoegen.
Een dag voor het bottelen kun je in een verzwaard hopzakje 35 gram aan kamillethee in theezakjes bijvoegen om koud te laten trekken. Vergeet niet de papiertjes van de theezakjes te knippen. Dan zul je misschien zeggen: ‘waarom kamille?’. Nou, kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van Zwitsal 😉
Houd er rekening mee dat het bier zeker vier maanden moet rijpen op de fles, ook om de scherpte van de kamille eraf te halen. Dus brouw het bier maar net na de 20-weken echo. Een dryhop is vanwege de kamillethee en de langere rijpingstijd niet nodig.