Door Eric van der Linden (nieuwsbrief sep-okt 2019)
Over drooghoppen is al veel geschreven en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. De IPA is tegenwoordig niet mee weg te denken uit de Nederlandse biercultuur en dankt zijn smaak onder andere door het toepassen van drooghop.
De wijze waarop je drooghop gebruikt kan van grote invloed zijn op de uiteindelijke smaak van je bier. Om droog hop toe te voegen is het immers nodig om het gistvat te openen waarmee je kans krijgt op oxidatieverschijnselen en dat is van invloed op de smaak van het bier.
Ook is het moment van toevoegen van belang, als je de hop tijdens de eerste hevige vergistingsperiode toevoegt zal een deel van de hop aroma met de CO2 uit het bier verdwijnen. Voeg je de hop pas toe als de vergisting helemaal voorbij is wordt er geen CO2 meer geproduceerd om de lucht te verdrijven die bij het toevoegen van de hop in de gistemmer is gekomen. Ergens tussen in is dus het beste moment.
Ik gebruik tegenwoordig mijn hop-rocket om te drooghoppen. Dit moet je zien als een extern hopzakje waarover ik het jongbier circuleer met een pomp.
Voor ik begin steriliseer ik de pomp en de hoprocket en vul daarna de hoprocket met de gewenste hopsoorten. In mijn gistemmer heb ik een tweede kraantje gemonteerd waar ik een slang op aan kan sluiten.
Voor ik de pomp en hoprocket aansluit op de gistemmer blaas ik de combinatie door met CO2 om zomin mogelijk oxidatie te krijgen.
Als de pomp en hoprocket aangesloten zijn open ik de kraantje op de zuig helemaal en het kraantje in de perst voorzichtig om de pomp en rocket voorzichtig te vullen met bier. Als het geheel ‘ontlucht’ is start ik de pomp en circuleer het bier over de hoprocket terug de gistemmer in.
Met deze methode wordt de periode van drooghoppen enorm verkort. Na één tot anderhalf uur heb je alle aroma wel uit de hop getrokken en is het bier klaar om gebotteld te worden. Na het starten van de pomp ga ik dus mijn flessen spoelen en alles klaarzetten om te bottelen.
De voordelen van deze manier van drooghoppen voor zover dat ik dat zie is:
Je kan drooghoppen nadat je vergisting helemaal klaar is en er dus geen hoparoma verdwijnt door je waterslot.
Het drooghoppen niet langer duurt dan de tijd die je nodig hebt om je flessen te wassen voor het bottelen.
Geen oxidatie smaak in je bier als gevolg van het extra openen van het gistvat.
Het nadeel is uiteraard de investering in een hop-rocket en dat het drooghoppen zelf veel bewerkelijker is dat als je de hop zo in de gistemmer gooit.