Sergeant Pepper (saison)

Door Miguel van der Hiele (nieuwsbrief mei-juni 2019)

Ik ben persoonlijk een grote fan van Saison bieren, deze zijn er in veel verschillende variaties.
Het voorjaar en de zomer zijn dan voor mij ook bij uitstek de beste maanden om te kunnen genieten van deze bierstijl. Saison is een bierstijl die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Franse woord voor seizoen, het is dan ook echt een
seizoenbier. Het werd in de winter gebrouwen om later in het oogstseizoen te drinken door de landarbeiders. In het Engels wordt een saison een farmhouse-ale genoemd. Saison is een licht doordrinkbaar bier met een alcoholpercentage tussen de 5 en 7%. De afdronk kan vrij droog worden ervaren, met een redelijke bitterheid.
Naar mijn mening is een saison één van de meest ondergewaardeerde bierstijlen. De Belgische saison bieren worden, zeker in de craftbeer wereld, vaak afgeschilderd als saai, met weinig diepte, en wat vlak van smaak. Één van de meest bekende saison bieren is de Saison
Dupont. Gelukkig zijn het de craftbeer brouwers die hierin zelf verandering brengen.

Zo zijn er tegenwoordig een behoorlijk aantal saison bieren te koop van diverse craftbeer brouwerijen. Ik ben zelf liefhebber van klassieke saison bieren én de craftbeer saison bieren.
De craftbeer saison bieren worden vaak gebrouwen met extra ingrediënten, denk aan munt, fruit en kruiden. Ook worden de craftbeer varianten gebrouwen met extra hop of dryhop als finish. In sommige gevallen wordt er zelfs gelagerd op wijnvaten, of een brett gist toegevoegd.
Klassieke saison bieren koop ik regelmatig in België, of hier in Middelburg, denk aan de bieren van wat kleinere brouwerijen, enkele voorbeelden zijn La Saison d’Epautre van Brasserie de Blaugies, Ardenne Saison van Brasserie Minne, en Saison d’Erpe-Mere van Brouwerij De Glazen Toren. Stuk voor stuk heerlijke klassiekers. Voorbeelden van de betere craftbeer saisons zijn Ülo van Pohjala, Saison Tettnanger van Cloudwater, Carnevale van The Lost Abbey en Sergeant Pepper van Oersoep.
Van het laatstgenoemde bier heb ik ooit het recept gekregen van één van de brouwers van Oersoep (het recept staat ook op hun website trouwens). Als (eigenwijze) hobbybrouwer heb ik toen een eigen draai aan het recept gegeven, en deze gebrouwen op mijn Grainfather. Ik heb het recept gebrouwen met een andere gist en extra hop toegevoegd in de whirlpool en heb dryhopping toegepast. Het is één van m’n beste bieren ooit geworden.


Hieronder wil ik het recept graag met jullie delen. Het gewenst aantal liters kun je op deze manier zelf bepalen op de website van Grainfather. Het recept hieronder is gebaseerd op 20 liter. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6.2%, een EBU van 40 en de kleur is ongeveer 10 EBC.


Recept Sergeant Pepper, voor 20 liter:
Mout en vergistbare ingrediënten:
72% Pilsmout
16% Münchener
4% Tarwemout
4% Biscuit
4% Rietsuiker
Hop:
50 gram East Kent Goldings – 75 minuten koken
15 gram Amarillo – 10 minuten koken
15 gram Cascade – 10 minuten koken
15 gram Amarillo – Flame out
15 gram Cascade – Flame out

50 gram Amarillo – Dryhop (laatste 5 dagen van de nagisting)
50 gram Cascade – Dryhop (laatste 5 dagen van de nagisting)

Gist:
Fermentis Safbrew T58
Maisschema:
70 minuten op 63 graden
5 minuten op 78 graden

Let wel goed op dat je bij het brouwen van een saison extra geduld nodig hebt, een saisongist kan vrij lang doorgisten. Soms gaat een saisongist door tot een SG van 1002 of zelfs lager. Ik zou m’n flessen niet afvullen onder de 1005 SG, in verband met het ploffen van de flessen. Ik hou ongeveer 5 dagen aan voor de hoofdgisting, ik begin op 18 graden, en bouw dit binnen deze 5 dagen op tot ongeveer 22 graden. In mijn Fermentasaurus kan ik het gist aftappen, en zo zorgen voor een goede nagisting en lagering. Ik laat het bier dan rustig twee á 3 weken nagisten, voer een meting uit of de gist zijn werk volledig heeft gedaan, en voeg de laatste 5 dagen de dryhop toe aan het bier. Daarna vul ik deze af met een suikeroplossing tot 8 gram per liter, voor wat extra koolzuurdruk. Een saison mag best wat meer schuim en koolzuur hebben.