Door Peter Vermerris (nieuwsbrief jan/feb 2017)
Enkele jaren geleden werd er tijdens thema avond GIST door de spreker verklaard dat gist weinig invloed heeft op de smaak als er in kleine hoeveel heden gebrouwen word.” Dit laatste hebben we uitgeprobeerd met 2 nieuwe gist soorten. Mangrove Jack heeft een nieuwe serie korrel gisten op de markt gebracht.
We hadden de beschikking over Mangrove Jack M 41 Belgian Ale. Dit is een korrel gist met een hoge vergistingsgraad en is tevens bestand tegen hoge alcohol percentages en Mangrove Jack M47 Belgian Abbey korrel gist. Deze heeft een lagere vergistingsgraad maar een fruitiger karakter.
Het laatste brouwsel van ons was een (zwaar) blond bier met een beoogt begin SG van 1075. Dit begin SG is trouwens vrij goed te benaderen door 10 minuten voor einde koken het SG te bepalen met een refractometer. En zo bij te sturen met suiker of water
Zodoende werd er op 2 oktober 40 liter blond bier gebrouwen met een begin SG van 1073 en een EBU van 28 Het brouwsel werd na koelen exact verdeeld in twee gelijke delen en van gist M41 en de andere van gist M47 voorzien. Beide vaten zijn onder de zelfde tempraturen in de vergisting kast geplaatst, gemeten in de vloeistof.
De hoofd vergisting werd gestart op 19.C en na 2 dagen verhoogd naar 22.C. De vergisting verliep voorspoedig maar M41 gist deed er wel enkele dagen langer over. Beide gisten zijn vrij rustig dus fijn om mee te werken. Beide bieren zijn op 30-10-2016 gebotteld.
Het bier met M47 gist is uit vergist tot 1014 en had daardoor een mooi alcohol percentage van 8,2% en een fruitige geur. De smaak is prima met een zoetig tintje. Het bier dat vergist is met M41 gist is uit vergist tot een SG van 1004 en een alcohol percentage van 9,5% waardoor het bier droog en bitter smaakt. Echter geen vervelende smaak maar een beetje in de richting van
Duvel of Piraat. Dit was een mooi experiment en toont aan dat gist keuze heel bepalend is voor de bier smaak. Persoonlijk vind ik de gisten van mangrove Jack een welkome aanvulling op de al bestaande gistsoorten. M47 zullen we zeker vaker gebruiken zeker in combinatie met hopsoorten als Cascade en Brewers Gold. Voor droge bieren raad ik M41 gist aan.